A-Set logo - High quality micro setting

Wat is steenzetten?

Steenzetten is het ambacht dat zich bezighoudt met het bevestigen van edelstenen op juwelen. De steenzetter vervormt het metaal van het juweel zodanig dat het de steen op zijn plaats houdt.

Zelfs als een sieraad gemaakt is uit edelmetaal, zijn de edelstenen dikwijls meer waard dan het metaal zelf. Daarom is het heel belangrijk dat die stenen goed bevestigd zijn. De belangrijkste taak van de steenzetter is dus te zorgen dat de stenen niet uitvallen en verloren gaan.

Maar een andere taak van de zetter is om er voor te zorgen dat de stenen niet beschadigd raken door het zetten zelf, of door het dragen van het juweel. In een slordige zetting zullen stenen tegen mekaar aanliggen. En aangezien zij bij de hardste gekende materialen horen, zullen de rakende stenen heel snel afsplinteren of zelfs helemaal doorbreken op het raakpunt tijdens het vast spannen. En als het zetten zelf deze stenen niet al onmiddellijk beschadigt, dan zal het onvermijdelijk later gebeuren als het juweel een schok krijgt.

De manier van vastzetten wordt zo gekozen dat de steen voldoende beschermd wordt, maar toch zo goed mogelijk zijn natuurlijke schoonheid kan tonen. De hardheid van de steen speelt een rol: een diamant is bijvoorbeeld veel beter bestand tegen schokken dan een smaragd. Deze laatste zal dus typisch door meer metaal worden omringd. Maar ook het soort juweel is van belang. Een ring die iedere dag op de vinger zit, zal veel meer blootstaan aan krassen, kloppen, temperatuursverschillen, chemische stoffen enz. dan een broche die enkel voor speciale gelegeheden dient.