A-Set logo - High quality micro setting

Griffenzetting

In griffenzetting wordt de steen vastgehouden door twee of meer metalen ‘klauwen’ die wij griffen noemen. De meeste mensen kennen deze zetting als de typische vorm van verlovingsringen. Gewoonlijk wordt daar een enkele steen (een ‘solitaire’) vastgezet met vier of zes metalen draden die over de steen worden geplooid.

Kastzetting

In een kastzetting wordt de steen vastgezet in een verhoogde metalen ‘buis’ die de zelfde vorm heeft als de steen. De steenzetter verzinkt de steen door metaal aan de binnenkant van de buis te verwijderen. Daarna wordt de buitenkant van de buis over de steen geplooid of gehamerd.

Plaatzetting

Plaatzetting lijkt heel sterk op kastzetting. Het enige verschil is dat de steen niet in een verhoogde ‘kast’ zit, maar in het massieve metaal (de ‘plaat’) van het sieraad zelf. Kleinere stenen zullen hierdoor gelijk met of zelfs lager dan het oppervlak van dit metaal zitten. Grotere stenen zullen echter ook boven het metaal uit steken.

Pavé zetting

Pavé zetting houdt de stenen vast met kleine metaalsplinters die greinen worden genoemd. Deze greinen worden uit het metaal van het juweel zelf opgehoogd met een fijne beitel.

Kasteelzetting

Kasteelzetting is net als pavé een zetting met greinen. Hiermee kan je echter stenen zetten die bijna even breed zijn als het materiaal waarin zij zitten. De zijkanten van de stenen zijn zichtbaar en het metaal daar krijgt een patroon dat lijkt op kantwerk. Dit patroon lijkt een beetje op de kantelen van een burcht, vandaar de naam ‘kasteel’.

Railzetting

Railzetting klemt de stenen op twee tegenover mekaar liggende zijden. Zij lijken te ‘zweven’ tussen twee verticale metalen platen. Deze stijl ziet er heel modern uit, zelfs minimalistisch.

Onzichtbare zetting

Bij onzichtbare zetting worden speciaal gevormde stenen ‘geklikt’ op een metalen rooster dat volledig onder de stenen verborgen is. Met vierkante of rechthoekige stenen kan zo één doorlopend edelsteen oppervlak worden gemaakt zonder een enkel spoor van metaal ertussen.

Gespannen zetting

In gespannen zetting wordt een steen vastgehouden door de mechanische kracht van een metalen band die werd ‘opengerokken’ en daarna weer over de steen gesloten. De zijkanten van de steen glijden in twee groeven aan weerszijden van de onderbreking in de band.