Onzichtbare zetting
Bij onzichtbare zetting worden speciaal gevormde stenen ‘geklikt’ op een metalen rooster dat volledig onder de stenen verborgen is. Met vierkante of rechthoekige stenen kan zo één doorlopend edelsteen oppervlak worden gemaakt zonder een enkel spoor van metaal ertussen.
De stenen voor dit soort zetting moeten minstens twee fijne groeven hebben in hun zijkanten. Deze groeven klikken in het metaal rooster dat eronder ligt.
Een aantal prestigieuze juweliershuizen hebben deze techniek ontwikkeld aan het begin van de 20ste eeuw. Zij hebben werkelijk uitzonderlijk mooie juwelen gemaakt met deze techniek. Sinds de jaren 1990 zijn andere fabricanten begonnen met het goedkoop machinaal vervaardigen van gelijkende sieraden. Klanten die deze stukken kochten, werden in veel gevallen zwaar teleurgesteld.
De hoofdreden hiervoor is dat deze techniek twee belangrijke nadelen heeft die in goedkoop gemaakte versies onmogelijk te verwaarlozen zijn:
De zijden van alle stenen raken mekaar. Stenen breken aan de rand of in de hoeken door de kracht die nodig is om hen in het rooster vast klikken. Zelfs als het zetten voldoende zorgvuldig wordt gedaan, kunnen de stenen makkelijk breken bij het dragen. Het onderliggende metalen rooster is zelden sterk genoeg om schokken op te vangen.
Als een steen uit een onzichtbare zetting verloren raakt, kan hij alleen maar door een andere met volstrekt identieke afmetingen en kleur worden vervangen. De groeven in de nieuwe steen moeten precies op de zelfde plaats zitten.
Dit betekent gewoonlijk dat enkel de oorspronkelijke fabricant het juweel kan herstellen. Klanten die een onzichtbaar gezet juweel kochten bij een juwelier die niet bezorgd is om het onderhoud achteraf, zullen vaak achterblijven met een duur sieraad dat bij het eerste ongeluk onherstelbaar en dus ondraagbaar blijkt.
Wegens deze twee nadelen, raden wij over het algemeen af om juwelen te kopen die onzichtbaar werden gezet. Tenzij de aankoop natuurlijk gebeurt bij een juwelier die jarenlang het onderhoud van het juweel kan garanderen.
Vooral als het wordt toegepast in ringen en armbanden blijkt onzichtbare zetting te fragiel om dagelijks te worden gedragen. Het is een teken aan de wand dat zelfs de gekende huizen die deze techniek ontwikkelden, hem nu bijna alleen nog toepassen op broches, hangers en oorringen.