A-Set logo - High quality micro setting

Railzetting

Railzetting klemt de stenen op twee tegenover mekaar liggende zijden. Zij lijken te ‘zweven’ tussen twee verticale metalen platen. Deze stijl ziet er heel modern uit, zelfs minimalistisch.

Eén zijkant van de steen glijdt in een uitgefreesde holte in de binnenkant van het metaal. Dit is de ‘rail’ die de techniek zijn naam geeft. De andere kant van de steen wordt verzonken in het metaal aan de overkant. Dat metaal wordt dan over de steen gehamerd om hem vast te zetten. De techniek wordt vaak gebruikt om rechthoekige en vierkante stenen zonder tussenruimte te zetten, maar is ook bruikbaar voor ronde of ovalen stenen.

Een ring met rail gezette rechthoekige aquamarijnen

Een ring met rail gezette rechthoekige aquamarijnen

De grote stenen in deze ring zijn rail gezet

De grote stenen in deze ring zijn rail gezet

De holtes aan beide kanten van het metaal moeten heel precies worden gemaakt. De minieme toegestane afwijkingen maken dit de moeilijkst correct uit te voeren zettechniek. Vooral met ronde stenen moet de maat precies juist zijn. Te diep infrezen, of een klein beetje te breed, en de steen zit onmiddellijk scheef of op de verkeerde plaats. In het ergste geval kan hij niet correct worden vastgeklemd en kantelt of schuift hij in het juweel heen en weer.