A-Set logo - High quality micro setting

Gespannen zetting

In gespannen zetting wordt een steen vastgehouden door de mechanische kracht van een metalen band die werd ‘opengerokken’ en daarna weer over de steen gesloten. De zijkanten van de steen glijden in twee groeven aan weerszijden van de onderbreking in de band.

Deze manier van zetten in zeer recent (1960 en later) omdat het zowel recente kennis van metaallegeringen en speciale machines vereist. Het metaal van de ringband is gemaakt van een speciale legering die de ring de nodige veerkracht geeft. De legeringen met goud, zilver en platina die gewoonlijk in juwelen worden gebruikt, zijn hiervoor niet geschikt. De ringen die zo werden gemaakt, moeten door een machine met grote kracht worden opgerokken.

Bij de eerste pogingen om stenen zo te zetten, waren de metalen nog niet genoeg geperfectioneerd om de jarenlange veerkracht te garanderen die voor juwelen nodig is. Dit heeft gespannen zetting eerst een slechte reputatie bezorgd. Recente metalen zijn perfect in staat om de nodige spanning lang genoeg te behouden. De fabricanten beweren dat gespannen zetting een veilige manier is geworden om harde edelstenen te zetten. En wij zien geen reden om hieraan te twijfelen.

Toch moet er één zaak goed worden overwogen. De speciale manier waarop deze zetting wordt gemaakt, betekent dat die juwelen ook niet kunnen worden hersteld in een standaard uitgerust juweliersatelier. Net zoals bij onzichtbare zetting, kan alleen de oorspronkelijke maker het juweel onderhouden en herstellen. Een anders kleine ingreep, zoals het vergroten of verkleinen van een ring, betekent hier dat het juweel altijd moet worden teruggestuurd naar de oorspronkelijke fabricant. Die zal het nodige werk uitvoeren op een meestal niet kenbaar gemaakte manier. Vergroten of verkleinen van een ring gebeurt vermoedelijk altijd door het maken van een volledig nieuw juweel.

Bedenk altijd het relatief makkelijk is om iemand te vinden die juwelen kan herstellen en onderhouden, zolang zij maar met de traditionele technieken gemaakt zijn. Sieraden die soms letterlijk eeuwen oud zijn, kunnen vandaag nog altijd perfect in vorm worden gehouden. Met gespannen zetting en vergelijkbare beschermde technieken is het woord van de fabricant uw enige zekerheid.