A-Set logo - High quality micro setting

Gebruiken steenzetters lijm?

Veel mensen denken dat edelstenen worden vastgezet met lijm. Dit is meestal niet zo.

De meeste edelstenen zijn stevig genoeg om door het metaal zelf te worden vastgehouden, maar er zijn uitzonderingen. Amber is zacht en krast makkelijk als er een scherp voorwerp tegen aan komt. Parels zijn bros en kunnen schilferen of breken. Dit zijn typische voorbeelden van edele materialen die met lijm worden vastgezet. Soms worden zij ook doorboord en op een snoer gerijgd.

Met voldoende voorzichtigheid, en het risico op breuk in acht nemend, is het echter mogelijk om beide materialen ook met de normale technieken vast te zetten. De beslissing ligt in de keuze van de ontwerper, in samenspraak met de zetter.

Men lijmt ofwel de steen rechtstreeks op het metaal, ofwel de typische parelzetting: een gaatje boren in één zijde van de parel en dan de parel lijmen op een staafje dat in dat gat wordt gedrukt. Het is meestal niet de steenzetter die lijmt. Meestal doet de juwelier dit zelf. Daarom zal deze website hier niet verder op ingaan.

Enkele andere materialen die soms worden gekleefd:

Buiten deze zachte en/of breekbare stoffen is er ook een massa laag geprijsde juwelen waarop kristallen of andere weerkaatsende elementen (glazen balletjes of kegeltjes, spiegeltjes…) worden gekleefd. Dit soort ‘zetwerk’ heeft niets gemeen met hetgeen wat op deze site wordt beschreven. Dergelijke machinaal gemaakte juwelen kunnen niet worden hersteld en kunnen bij opvallende schade enkel nog worden weggegooid.